Tértágító és hatásfokozó praktikák

Gyakran látunk a magazinok oldalán csodálatos enteriőr fotókat, gyönyörű falszínekkel, egyedi mintákkal, elrendezésekkel. Ilyenkor kedvet kapunk, hogy valami hasonlót valósítsunk meg otthonunkban is.

Lakberendezőként sokszor tapasztalom, hogy vagyunk néhányan, és bele tudunk szeretni egy bizonyos színbe olyannyira, hogy mindenhol csak azt szeretnénk látni. Viszont nem árt óvatosan megközelíteni ezt a témát, hisz nekünk a meglévő, adott térrel kell dolgoznunk, és nem biztos, hogy azt a hatást érjük el enteriőrünkben, amit az újság hasábjain láttunk, amit szeretnénk.

Pici optikai csalással elérhetjük, hogy nagyobbnak látszódjon a tér, vagy éppenséggel lerövidíthetjük, alacsonyabbá tehetjük szobánk belmagasságát. Néhány apró trükk a színek és minták segítségével csodákra képes!

fali_abra.jpg

Nézzük milyen hatásokat érhetünk el a színekkel, mintákkal:

Színek és hatásuk a térre

Színes padló – oldalra és felfelé tágítjuk és magasítjuk a teret, azaz optikailag megnöveljük a belmagasságot és tágasságot, illetve lépteinknek és bútorainknak biztos alapot adunk.

Színes falak, oldalfalak – szűkebbnek, keskenyebbnek fog tűnni tőle a helyiség, viszont magasabb hatást is kelt egyben – azaz a mennyezet és a padló irányába tágul a tér.

Színes padló és mennyezet – egy alacsony, de széles szoba hatását kelthetjük ezzel a megoldással.

Színes oldalfalak és mennyezet – a tér a hátsó fal irányába tágul, de furcsa érzést kelthet, mivel a világos padló kevés stabilitást nyújthat érzetre. (mintha hiányozna a padlónk)

Színes padló, mennyezet és oldalfalak - a szoba olyan, mint egy zárt doboz, nyomasztó, fojtogató érzésünk lehet így benne.

 

 

Minták hatása a térre

Keresztcsíkozás - szélesíti a falakat, a helyiség alacsonyabbnak hat. Amennyiben a hátsó falon alkalmazzuk, úgy rövidítjük a teret.

Hosszanti csíkozás – meghosszabbítjuk, nyújtjuk a falat, ezáltal a helyiségünket magasítjuk. A függőleges csíkos falak növelik a magasságérzetünket. Ráadásul minél szélesebbek ezek a csíkok (ami lehet festett vagy akár tapéta is), annál magasabbnak tűnik a szoba.

Keresztcsíkozás a padlón - szélesítjük, de egyúttal rövidítjük is a szobánkat.

Hosszanti csíkozás a padlón - hosszítjuk a szobát, sőt minél szélesebb és élénkebb színű a padló csíkozása, annál jobban nyújtjuk meg azt.

 

 

 

info @ lakberendezotervezo.hu
06-70-208-1954
1172 Budapest, III. utca 44.

Impresszum

Adatkezelési tájékoztató

Adatvédelmi és Adatkezelési Szabályzat